LED лампи заменят енергоспестяващите крушки в дома Напиши коментар

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Българите все повече предпочитат LED лампи пред компактните флуоресцентни крушки, наблюдават от българската марка за енергоспестяващо и LED осветление REALUX. След като бизнесът започна да ги използва масово в административни, офис и търговски помещения, сега светодиодите навлизат усилено и при домакинствата.

„Хората се насочват към LED крушките, за да намалят разходите си за осветление в дългосрочен план. Светодиодите изразходват 10-12 пъти по-малко електроенергия в сравнение с енергоспестяващите крушки”, коментират от REALUX.

Друга причина да се предпочитат LED лампите е все по-изгодната им цена. За последните 5 години тя е паднала с над 40%. В момента една светодиодна крушка с мощност 5W  струва около 7 лв., а през 2010 г. е струвала около 12 лв.

„Тенденцията LED лампите да са най-търсеният тип осветление се наблюдава не само в България, но и на другите пазари, където присъстваме – Германия, Франция, Румъния, Гърция, Македония, Украйна”, допълват от REALUX.

LED лампите имат гарантиран живот от 30 000 часа, което е 3 пъти повече от компактните флуоресцентни лампи. Ефективността им също е по-голяма с около 10 пъти – могат да осветят цяла къща с енергията, която иначе е необходима за една стая. Инвестицията в този тип осветление се възвръща в рамките на 1-2 години.

При LED лампите електрическият ток се преобразува почти напълно в светлина – топлинните загуби са под 10 %, за разлика от обикновената крушка, при която близо 90% от енергията е топлина.

Светодиодите не съдържат опасни елементи и могат напълно да се рециклират. Не излъчват вредни емисии (напр. ултравиолетови и инфрачервени лъчи).

През 2015 г. LED продуктите заемат над 30% дял от глобалния пазар на осветление, който се оценява на над 82 милиарда долара, сочат данните на LEDinside. Европа заема най-голям дял от този пазар – 23%, следвана от Китай – 21% и САЩ – 19%

Осветлението е около 20% от общата енергийна консумация, според доклад на McKinsey. Заради своята енергийна ефективност, използването на LED технологиите ще доведе до спад в енергийното потребление. От McKinsey изчисляват, че ако до 2020 година Германия премине изцяло към новите технологии в осветлението, то това ще спести енергия, равна на капацитета на 3 ядрени реактора.

Значението на LED технологиите в съвременния свят се потвърждава и от Нобеловата награда за физика през 2014 г., която Шведската академия на науките връчи на трима японски учени за изобретяването на сините светодиоди. 

REALUX е българска марка за енергоспестяващо и LED осветление. На родния пазар е близо 15 години, от 7 години се предлага и на пазарите в Германия, Румъния, Украйна, Гърция, Македония, а отскоро марката стъпи и във Франция. REALUX са единствените, които тестват в България всеки един свой продукт без изключение. Марката притежава т.нар. RoHS сертификат (съгласно директива на ЕС).

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *