LED лампи заменят енергоспестяващите крушки в дома Напиши коментар

Българите все повече предпочитат LED лампи пред компактните флуоресцентни крушки, наблюдават от българската марка за енергоспестяващо и LED осветление REALUX. След като бизнесът започна да ги използва масово в административни, офис и търговски помещения, сега светодиодите навлизат усилено и при домакинствата.

„Хората се насочват към LED крушките, за да намалят разходите си за осветление в дългосрочен план. Светодиодите изразходват 10-12 пъти по-малко електроенергия в сравнение с енергоспестяващите крушки”, коментират от REALUX.

Друга причина да се предпочитат LED лампите е все по-изгодната им цена. За последните 5 години тя е паднала с над 40%. В момента една светодиодна крушка с мощност 5W  струва около 7 лв., а през 2010 г. е струвала около 12 лв.

„Тенденцията LED лампите да са най-търсеният тип осветление се наблюдава не само в България, но и на другите пазари, където присъстваме – Германия, Франция, Румъния, Гърция, Македония, Украйна”, допълват от REALUX.

LED лампите имат гарантиран живот от 30 000 часа, което е 3 пъти повече от компактните флуоресцентни лампи. Ефективността им също е по-голяма с около 10 пъти – могат да осветят цяла къща с енергията, която иначе е необходима за една стая. Инвестицията в този тип осветление се възвръща в рамките на 1-2 години.

При LED лампите електрическият ток се преобразува почти напълно в светлина – топлинните загуби са под 10 %, за разлика от обикновената крушка, при която близо 90% от енергията е топлина.

Светодиодите не съдържат опасни елементи и могат напълно да се рециклират. Не излъчват вредни емисии (напр. ултравиолетови и инфрачервени лъчи).

През 2015 г. LED продуктите заемат над 30% дял от глобалния пазар на осветление, който се оценява на над 82 милиарда долара, сочат данните на LEDinside. Европа заема най-голям дял от този пазар – 23%, следвана от Китай – 21% и САЩ – 19%

Осветлението е около 20% от общата енергийна консумация, според доклад на McKinsey. Заради своята енергийна ефективност, използването на LED технологиите ще доведе до спад в енергийното потребление. От McKinsey изчисляват, че ако до 2020 година Германия премине изцяло към новите технологии в осветлението, то това ще спести енергия, равна на капацитета на 3 ядрени реактора.

Значението на LED технологиите в съвременния свят се потвърждава и от Нобеловата награда за физика през 2014 г., която Шведската академия на науките връчи на трима японски учени за изобретяването на сините светодиоди. 

REALUX е българска марка за енергоспестяващо и LED осветление. На родния пазар е близо 15 години, от 7 години се предлага и на пазарите в Германия, Румъния, Украйна, Гърция, Македония, а отскоро марката стъпи и във Франция. REALUX са единствените, които тестват в България всеки един свой продукт без изключение. Марката притежава т.нар. RoHS сертификат (съгласно директива на ЕС).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *