Очакват 10% ръст на онлайн покупките на LED лампи Напиши коментар

Тенденцията LED лампите да поевтиняват се запазва

Около 10% ръст на онлайн покупките на LED лампи през 2016 г. очакват от българската марка за енергоспестяващо и LED осветление REALUX – http://realux.bg. Това се дължи на ясните условия при пазаруване онлайн, възможността да се върне продуктът и спестяването на време за покупка.

„В момента клиентите предпочитат да купуват крушки най-вече в големите строителни хипермаркети, в хранителните магазини и в кварталните железарии. На база на общия оборот покупките онлайн все още са едва около 5-10%. Този процент обаче ще нараства с всяка изминала година”, коментират от REALUX.

И през 2016 г. ще се запази тенденцията цената на LED лампите да намалява. За последните 5 години тя е паднала с над 40%. В момента една светодиодна крушка с мощност 5W  струва около 7 лв., а през 2010 г. е струвала около 12 лв. Основната причина за спада на цената е свръхпроизводството и голямата конкуренция в сектора.

През 2015 и началото на 2016 г. най-продавани са LED крушките с мощност 13W, 16W и 20W и LED луничките с мощност 3W и 7W, сочат данните на REALUX.

Пазарът на LED продукти се оценявана над 82 милиарда долара през 2015. Eвропа заема най-голям дял от този пазар – 23%, следвана от Китай – 21% и САЩ – 19%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *