Новото LED осветление ражда нови идеи за крушките Напиши коментар

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Изследователи от MIT демонстрираха за първи път в историята, че светодиоди (LED) могат да отдават по-голямо количество енергия отколкото консумират. По този начин тяхната ефективност става над 100%, съобщава Realux.bg.
Макар и интригуващи от научна гледна точка, резултатите обаче няма да намерят непосредствено приложение за създаването на ултраефективни комерсиални светодиоди. Причината за това е, че опитът се получава само при LED-устройства, консумиращи много малки количества енергия, които съответно отделят незначителни количества светлина. Учените обясняват, че ключовият момент за постигането на енергийна ефективност над 100% се крие в драстичното намаляване на приложеното напрежение.
Според техните изчисления при двойно намаляване на напрежението, консумираната мощност спада четири пъти. В същото време обаче излъчената светлинна мощност от LED намалява само два пъти. Така на практика се оказва, че ефективността на светодиодите се увеличава с намаляването на приложеното напрежение. Обратният процес – намаляването на ефективността при повишаването на консумираната мощност, е една от големите технически трудности пред създаването на ярко и същевременно енергийно ефективно LED-осветление. В своите експерименти изследователите намалили мощността на LED до нищожните 30 пиковата (30 трилионни от вата), вследствие на което получили светлина с мощност от 69 пиковата.
Така светодиодите показали енергийна ефективност от 230%. Физическият механизъм, стоящ зад този опит, работи при всеки вид LED-технология. Когато бъдат възбудени от приложеното напрежение, електроните и електронните дупки притежават определена вероятност да излъчат фотони (светлина). В случая изследователите не се опитали да увеличат тази вероятност (каквато е била целта на предишни експерименти). Вместо това те са оползотворили малките количества излишна топлина, идваща от вибрациите в атомната решетка на светодиодите. С нейна помощ количеството излъчена светлинна енергия успяло да превиши количеството приложено електричество.
В бъдеще този интересен физичен феномен може да бъде използван за създаването на осветление, което не генерира топлина и дори може да се използва за охлаждане, обясняват учените.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *