Нови производители на ЛЕД осветителни тела Напиши коментар

Да завиеш крушка не е сложно, но все пак има хора, които се притесняват, кгоато това им се налага – къде заради необходимостта от известна сръчност в тясно пространство, къде заради поскръцващия звук или по друга причина. Нямаше ли да е по-лесно, ако крушките просто се забождат с едно движение и леко щракване – подобно на металната планка на предпазния колан в колата?
Новите LED технологии за осветителни тела спонтанно пораждат и нови идеи за начина, по който осветителните тела се проектират и монтират. Ето, че една американска фирма е измислила нов вид фасонка, в която крушката не се навива, а просто се забожда. Леко щракване подсказва, че е паснала в гнездото си.

LED производителят e Realux и има две групи елементи – фасонки без „резба“ за навиване и крушки, които се поставят директно, без навиване – чрез нещо като т. нар. „клик-система“.
Вероятността да я видим скоро у нас не е голяма, но на родния пазар има други интересни алтернативи за LED осветление, което прави смяната на крушките лесна. Едно решение, което доставчиците на LED осветление все повече лансират, се състои от таванен панел, в който LED лампите се забождат (буквално – като карфици в игленик) на произволно място.

Панелът представлява полиуретанова плоскост, в която са вградени два слоя металическо фолио, по които се пуска ток. Всяка LED лампичка или LED „луна“ е снабдена с два тънки метални шипа – по-къс и по-дълъг, които лесно се забиват в мекия панел. Всеки от двата шипа достига до един от двата металически слоя в панела. По този начин диодите лампи могат да се забодат на произволно място от панела и да се преместват многократно, без това да налага промени в инсталацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *