Историята на ЛЕД Осветлението Напиши коментар

ЛЕД осветлението е сравнително нова технология, която изцяло се базира на работата на светодиода. Ако искаме например да разберем как и защо една ЛЕД крушка е по-ефективна от волфрамовата, трябва да надникнем в историята и развитието на светодиода.
Как работи светодиодът?
Първо нека започнем с дефиницията за светодиод. Светодиодът, е полупроводник, светещ когато през него преминава ток. Светодиодите се използват в електрониката и новите форми за осветление.
Нека да сравним как функционира светодиодът и волфрамената крушка. Крушката с нажежаема жичка действа на принципа на нагряването. Волфрамена жичка, поставена в стъклената крушка се нажежава до висока температура и започва да свети. Основният проблем е, почти цялото количество енергия употребено, за да свети крушката се отделя като топлина. Волфрамовата крушка хаби до 90% от изразходваната енергия в топлина, което я прави крайно неефективна.
ЛЕД осветлението е част от нова технология, наречена осветление с полупроводникови елементи, които са високоенергийно ефективни и с много изискан и привлекателен дизайн. Освен това, за разлика от волфрамените крушки, ЛЕД крушките са студени при допир. Понякога в една ЛЕД крушка може да има няколко светодиода.
ЛЕД осветителните тела работят на принципа на електролуминисценцията – определени вещества отделят светлина, когато през тях премине ток. В ЛЕД осветлението не се използва жичка, която се нагрява, а движението на електрони в полупроводниковия материал, който обикновено е алуминиево-галиев арсенид. Светлината се отделя при тъй наречения P-n преход.
лед крушки.

Малко История – история на осветлението Електролуминисценцията, естествения феномен, на който е базирана ЛЕД технологията е открит през далечната 1907 година от британският учен Хенри Джоусеф Роунд. През 20те години на миналия век, руският учен Олег Владимирович Лосев също изучава явлението на луминисценцията в диодите на радиоапаратите.
През 1927 година, той публикува обширен научен труд по темата, но за съжаление историческите обстоятелсва и събитията в Русия по това време не позволя по-задълбочено изследване и развитие на неговия труд. Въпреки това, е нужно да споменен, че неговата работа повлиява бъдещите изобретатели в тази сфера.
Години по-късно през 1961, Робърт Биард и Гари Питмън изобретяват и патентоват инфрачервения светодиод за „Тексъс Инструментс”. Това и всъщност е първият работещ светодиод. Но тъй като той работи в инфрачервения спектър на светлината, използването му от хора било невъзможно. Интерсното в тази ситуация е, че двамата американски учени правят откритието си съвсем случайно докато работят по разработването на лазерен диод.
Светодиод от видмия спектър в случая се използват многжество светодиоди за този лед индикаторПрез 1962 година, Ник Холониак, млад инженер, работещ за „Дженеръл Електрик Къмпъни” изобретява първият светодиод от видимия спектър на светлината. Той светел червено, а за направата му Холониак използвал галиев арсенид фосфид като реактивна смес за функционирането на диода.
С това си изобретение, Холониак си е заслужил честта да бъде обявен за „бащата на светодиода”. Американският учен държи още 41 патента като други по-важни изобретения са лазерния диод и първият регулатор за яркостта на светлината (димер). Друг интересен факт отностно Холониак, е че той е бил студент при един от изобретателите на транзистора – Джон Бардийн, първият човек печелил две Нобелови награди!
лед лампи.

През 1972 година, електроинженера М Джордж Крафорд изобретява първият жълт светодиод, работейки за небезизвестната компания „Монсанто”. Той също използва галиев арсенид фосфид за основа на диода. Крафорд успява да създаде и червен светодиод, който свети 10 пъти по-ярко от този на Холониак. Любопитен факт, е че „Монсанто” е първата компания, която се впуска в масовото производство на светодиоди.
През 1968 година, „Монсанто” започва производството на червени светодиоди, чието главно приложение е за индикация. Светодиодите не добиват популярност до 70те години, когато „Фейрчайлд Оптоелектроникс” не започва да произвежда евтини ЛЕД устройства. Томас Пиърсал изобретява високоефективен и много ярък светодиод през 1976, който намира широка употреба в оптичните кабели и комуникации.
На японецът Шуджи Накамура дължим първият синьо светещ диод, който той изобретява през 1994, използвайки галиев нитрид за субстрата.
Може цялата тази история да ви се струва скучна, но именно това плавно усвояване на възможностите на светодиодите в съвременните технологии е довело и до днешното състояние на нещата. LED осветлението е технология на настоящете и бъдещето и неразривно свързана с развитието на светодиодите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *